Ahoj, jsem Vanda, nadšená propagátorka zdobení krémem.
V České republice a na Slovensku vystupuji pod značkou Sladké mámení - Revoluce ve zdobení. Na konci srpna 2016 jsem v ČR a SR spustila na FB kampaň s cílem dát vědět o něčem novém, co u nás ještě nikdo moc neznal - květinkové zdobení speciálními špičkami, které dělají jedním tahem krásné krémové květy.
Vytvořila jsem vlastní luxusní BE FINEST cukrářskou sadu na zdobení dortů a cupcakes pomocí krému. Začala jsem pořádat kurzy květinkového zdobení. Od podzimu 2016 do listopadu 2019 se skupinových kurzů zúčastnilo 272 lidí! Dnes je již dostupný jen v on-line podobě.
V březnu 2018 jsem odjela do Jižní Koreje, udělala jsem testy a získala certifikáty od IKAFCD (Mezinárodní korejská asociace designérů dortů), kteří používají korejskou techniku zdobení krémem.
Od dubna 2018 a do listopadu 2019 se mých skupinových kurzů korejského zdobení v ČR a SR zúčastnilo 130 lidí.
V prosinci 2018 jsem byla na týden v Dubaji, zúčastnila jsem se dvou workshopů s certifikací, jeden s TOP ruskými cake designers Tortik Annushka a druhý s cake designer & international instructor kanaďankou Lima Cakes. Všichni jsou to jedničky ve svém oboru.
Vše, co jsem se naučila, natočím a vy se s tím seznámíte v první on-line česko-slovenské vzdělávací cukrářské platformě nebo v samostatných on-line kurzech.
V lednu 2019 jsem odletěla do Thajska a získala certifikát od té nejlepší na světě ve špachtlování krémem. Je to nejnovější trend ve zdobení dortů. Od konce února do listopadu 2019 se mých kurzů špachtlování zúčastnilo 128 lidí.
Vaření a pečení je mým koníčkem, který se stal i mojí prací. V roce 2014 jsem začala v Jihlavě organizovat Restaurant day. A to už byl jen malý krůček k mnohem většímu projektu - kuchařskému studiu Gurmandie.
Nejčastěji vařím českou klasiku, ale moc ráda to zpestřím i nějakým kouskem ze zahraničí. Ráda experimentuji a vymýšlím si své recepty. A nejraději jsem, když mnou připravené jídlo ostatním chutná.
Se synovou celiakií do života naší rodiny a do mého kuchařského spektra přibyly nové dříve neznámé suroviny. Byla to výzva, kterou jsem zvládla levou zadní a jsem ráda, že bezlepkově můžu stravu odlehčovat i ostatním členům rodiny.
Od mala jsem jezdila na dětské tábory - jako dítě, jako praktikantka, jako vedoucí. Nejvíc zkušeností jak pracovat s dětmi, jak jim nejlépe předávat nové znalosti a dovednosti jsem se naučila na dětech svých.
A proto jsem ráda, že teď v Gurmandii mohu tyto své zkušenosti využít při dětských oslavách nebo při kurzech vaření a pečení pro děti nebo pro začátečníky.
Jsem ráda, že v mém kuchařském studiu Gurmandie mohu lidem nabízet spoustu možností, jak si obohatit jídelníček a přitom se skvěle bavit a odreagovat se.
Být cukrářkou nikdy nebylo mým snem a popravdě mě to nikdy ani nenapadlo, ale životní cesty jsou nevyzpytatelné… :-) V průběhu základky jsem přestoupila na francouzské gymnázium, pak pokračovala na Vysokou školu ekonomickou v Praze. Na konci bakaláře jsem nastoupila na místo provozního manažera v Cukrárně U Zlaté Konvice. Tím jsem se dostala do světa sladkostí, v tu dobu ale byly moje vize o budoucím zaměstnání naprosto odlišné…
Jednoho dne však nastal zlom, jedna malá náhoda, která mi změnila život. :-) Víte, jak málo stačilo? Totálně selhal nový cukrář a já neměla jinou možnost, než ho zastoupit a něco vyrobit. Od té doby jsem se o cukrařinu začala zajímat stále víc a víc, navštěvovala různé semináře, nakupovala a četla knihy, zkoušela nové recepty. Bavilo mě to, ale stále jsem v tomto krásném řemeslu svou budoucnost neviděla.
Postupem času přišly na řadu kurzy se světově známými cukráři konané v Čechách. Jejich neuvěřitelná profesionalita, vstřícnost a lidskost mě přesvědčily o tom, že to řemeslo, které je u nás vnímané jako lehce „podúrovňové“, je naprosto úžasné a člověk má neuvěřitelně možností seberealizace. Vydala jsem se do Francie (École Christophe Michalak), Španělska (Aula Jordi Bordas), Belgie (Chocolate Academy Patrick Aubrion)…jednalo se však o poměrně krátké akce. Věděla jsem, že jestli chci dělat toto řemeslo na vysoké úrovni, musím do zahraničí na delší dobu, proto jsem se vydala do Barcelony a strávila dva krásné měsíce v cukrárně Bubo Barcelona, v tu dobu vedenou světově známým šéfcukrářem Carlesem Mampelem. A od té doby jsem věděla, co chci v životě dělat.
Jako kuchař pracuji odjakživa. Již při studiu jsem nastoupil do první restaurace, ve které jsem se záhy stal zástupcem šéfkuchaře. Pro svoji práci jsem vždy volil restaurace, které mi nabízely možnosti profesního růstu, např. Rybí trh, Flambée, Francouzská a plzeňská restaurace v Obecním domě, Zlatá Praha (hotel Intercontinental), Hotel Hyatt Hong Kong, Hotel Intercontinental Madrid, Hotel Pan Pacific Singapore, restaurace budovy OSN New York.
Mým největším úspěchem je letošní zisk zlatých medailí na dvou světových pohárech a absolutní vítězství na mistrovství světa v Singapouru.
Už přes 10 let se zabývám bezlepkovou a přidruženými dietami k onemocnění celiakií a alergiemi na lepek či pšenici. Tvoření nových receptů a zkoušení nových potravin je můj obrovský koníček a relaxuji tím své pracovní vytížení. Prostě u něj odpočívám.
Proč jsem se tím vůbec začala bavit? Vzniklo to vlastně kvůli mojí první dceři, u které byla celiakie diagnostikována už ve 3 letech. Chopili jsme se toho s manželem radikálně a 8 let jsme vařili a připravovali dceři svačiny a obědy do školy a školky, tak aby neměla pocit, že je JINÁ…
Proto stránka s názvem bezlepkovamatka.cz.
A protože mi potraviny a jejich zpracování bylo vždy velmi blízké a studovala jsem podobné obory, snažila jsem se a dodneška se snažím vytvořit recept na něco dobrého a třeba i zdravého pro všechny, kdo si zrovna nemohou v potravinách moc vybírat. Je mi blízké a troufám si říci, že rozumím i spletitým zákonům a vyhláškám, které se týkají alergenů v potravinách a jejich sledování v potravinářských provozech. Tyto zkušenosti jsem nabrala ve své dosavadní praxi technologa a manažera kvality v potravinářské firmě.
Výživa dokáže víc, než jen zasytit....
Odříkání, hladovění, diety či počítaní kalorií, to není šťastný život, nýbrž celoživotní trápení.
Jediná správná cesta ke zdraví a štíhlosti je vyvážený stravovací program
Správná a zdravá výživa musí tělu dávat sílu a energii. V létě musí chladit a v zimě prohřívat. Musí přispívat k pozitivnímu myšlení a koncentraci. Musí tělo udržovat štíhlé a chránit ho před nemocemi.
Při svém studiu v zahraničí jsem se seznámila s dietologií západní i východní. Teprve spojením obou pramenů jsem vytvořila komplexní a funkční stravovací program, který dává tělu nejen štíhlost, je prevencí proti civilizačním chorobám, ale dokáže i některé z nich úspěšně léčit.
Tím nejdůležitějším momentem ve zdravé výživě pro mě, je její chutnost. Zdravé pokrmy totiž nepřesvědčí tím, že jsou zdravé, ale tím, že jsou chutné!
Vaše Ivana Stenzlová
Ahoj, jmenuji se Klára a věnuji se několik let kuchařské artistice se zaměřením na CARVING. (dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny)
K této činnosti jsem se dostala při studiu na Hotelové škole, kterou jsem ze začátku studovat nechtěla, protože slovo gastronomie mi vůbec nic neříkalo. Snažila jsem se tedy najít činnost, které bych se mohla po dobu studia věnovat. Udělala jsem si mnoho kurzů, které škola nabízela od studené kuchyně, barmanství až po carving, který mě oslovil nejvíce a věnuji se mu dodnes.
V lednu 2019 jsem vstoupila do Czech-Slovak Carving Teamu díky, kterému jsem poznala mnoho skvělých a inspirativních lidí, kteří mě posunuli dopředu.
Svoje dovednosti jsem využila při mnoha akcích jako jsou rauty, svatby, narozeninové oslavy, zdobení dortů, rautových mís a mnoho dalšího.
Za své největší úspěchy považuji:
Borec, co umí luxusně vařit.
Šéfkuchař restaurace hotelu Nautilus v Táboře a člen českého národního týmu kuchařů, kterému svým umem dopomohl k získání světového poháru v Singapouru.
K vaření jsem se dostal už jako malý kluk. Jak s oblibou říkám, nic jiného ani neumím.
Patřím mezi ty šťastné, pro které se jejich koníček stal životním posláním.
Miluji vaření a přistupuji k němu s láskou, pokorou i vášní!
Pojďte se mnou v Gurmandii moji vášeň sdílet!
Posledních 20 let pracoval jako kreativní šéfkuchař pro pražské restaurace La Veranda a The Bistro, průhonickou restauraci Babiččina zahrada, 5 kyjevských restaurací Fajna Familia a La Veranda.
Radkova filozofie
Veškeré pokrmy chystám nejradši tak, aby nepřišly o svoji přirozenou chuť, ale stačí je jen zlehka podpořit a zvýraznit kořením a bylinkami, popřípadě různě okyselit.
Základní potravinu vždy zkouším zkombinovat buď s něčím běžným a pohrát si s texturou jednotlivých komponentů, nebo ji spojit s něčím méně obvyklým. Někdy mi je inspirací myšlenka nebo spíš hezká idea z kuchařské knihy či pokrm, který mi někde předložili, a to s vědomím, že sám bych to udělal jinak. Většinou ale experimentuji a zkouším. Občas se to musí zkusit i desetkrát, než se vše vyladí a dochutí tak, aby to bylo podle mých představ.
Při přípravě jídel mě vždy inspiruje sezónnost a suroviny v té nejlepší kvalitě, ty pomocí techniky a poctivé kuchařské práce přetavím v jídlo ve vlastním moderním provedením, s vlastním stylem podávání a vlastními chuťovými kombinacemi.
Byl dlouholetým člen seniorského národního kuchařského týmu AKC ČR a nyní je kapitánem Intergast Culinary Teamu, se kterým jezdí na světové kuchařské soutěže.
Od srpna 2022 začal pracovat jako kreativní šéfkuchař pro firmu Aramark, která je největším poskytovatelem firemního stravování, kde chce předat svoje zkušenosti.
V soukromí je velký milovník cestování, fotografování a asijské kuchyně.
Každoročně odjíždí na pracovní stáže do zahraničí, aby si rozšířil vědomosti a měl možnost se podívat do kuchyně špičkovým světovým šéfkuchařům.
Více informací o Radkovi najdete na www.radekdavid.cz
Anička je samozřejmě mimo jiné lektorkou akademie Heleny Fléglové HF Pastry, se kterou Gurmandie spolupracuje.
Díky HF Pastry Academy máme světovou cukrařinu i v Jihlavě.
Brzy vám napíšu o Aničce víc.
Čaji se věnuji od konce roku 2004, zajímám se o chuťové spektrum, přípravu, kvalitu, nabídku prodejců, raritky, zpracování a vše s čajem spojené. Za léta popíjení znám účinky čaje, vhodnost čaje dle sezónních podmínek, preference zákazníků v oblasti čaje v podnicích, náročnost časovou pro provoz na jednotlivé druhy přípravy, kritéria pro volbu nádobí, sestavování čajového lístku apod. Věřím, že dosavadní úspěchy a vytrvalá práce jsou aspekty, které vás natolik přesvědčí, že i vy nás svěříte svou důvěru. Těším se na případnou spolupráci a jakékoliv rovině. Provádím nezávislé recenze na čaj a nečaj - k nahléhnutí zde: http://cajovnicka.4fan.cz/
Jsem aktivní žena, máma tři dětí a miluji život a taky pečení chleba. Rozhodla jsem se tuto zkušenost předávat dál a tak na svých kurzech uslyšíte ucelené teoretické i praktické informace o pečení kváskového pečiva doma. Kdo nechce nebo nemůže přijít na živý kurz, má možnost zakoupit si zde na webu v sekci On-line kurzy svůj video-kurz, který je sestaven z 6 videí, které vás provedou procesem pečení chleba doma, ať už klasického, nebo bezlepkového. Živé kurzy pečení chleba - klasické i bezlepkové, probíhají po celé České republice. Mými kurzy prošlo několik set lidí a zpětné vazby hovoří o jejich velké spokojenosti. Na podzim roku 2016 vyšla má první kniha Domácí kváskové pečení, která pojednává o pečení chleba z žitného kvásku. Kniha je k dostání v knihkupectvích, e-shopech i přímo na mých kurzech. Kniha je kompletní a ucelenou informací ohledně pečení z žitného kvásku včetně postupů, foto-postupů a 16 receptů na kváskové pečivo a je určena začátečníkům, ale inspiraci zde najdou jistě i zdatnější pekaři.
Cukrářka tělem i duší protřelá léty praxe v odborném výcviku na odborném učilišti a hlavně vlastní cukrářskou činností. Největší radost má, když může pracovat s dětmi.
Kdo z Jihlavy by neznal pekárnu Veselo?
No a kdo by neznal toho, kdo za tím vším stojí, Oldu Heřmana?
A protože Olda svému řemeslu rozumí víc než dobře, tak kdo jiný by měl v Gurmandii vést kurzy pečení pečiva?
Jsem šéfkuchař v malém hotelu v Jižních Čechách, kde našim klientům připravujeme čerstvé a pestré vegetariánské jídlo. Zkušenosti jsem začal sbírat ve své domácí restauraci, pak v Ajurvédské restauraci Grazing Daysi v Praze, vegetariánských a raw bistrech a v restauraci Vegtral. Všude hrála hlavní roli telenina. Svými zkušenostmi podporuji i studenty hotelové školy ve Velkém Meziříčí.
Při vaření se inspiruji sezónou a lokálními možnostmi. Zelenina hýří barvami, chutěmi, strukturou a nabízí nespočet kombinací. Sám si zeleninu pěstuji na zahrádce. Zelenina je můj život.
Jestli máš rád zeleninu a dochází ti nápady nebo jestli nemáš rád zeleninu a nevěříš, že zeleninové jídlo může být krásné, chutné a plnohodnotné, přijď se obohatit, inspirovat či přesvědčit, že zelenina je dar pro všechny a její tajemství se skrývá nejen v chuti.
Eliška vystudovala angličtinu a ekonomii, ale srdce ji vždycky táhlo do kuchyně a především k pečení.
Jednoho dne se rozhodla udělat radikální krok a přestěhovala se do Londýna, kde na prestižní Le Cordon Bleu vystudovala vaření a cukrařinu a získala tzv. Grand Diploma, velký kuchařský diplom.
Eliška je cukrářkou v síti La Collezione a vymýšlí dezerty např. pro restauraci La Finestra in Cucina, je lektorkou školy vaření Laboratorio a taky autorkou blogu elikatesy.cz.
Jsem Ital a není tedy nic zvláštního, že mám rád italskou kuchyni a kvalitní suroviny. Pocházím ze severní Itálie z oblasti LAGO DI GARDA, z území plného slunce, obklopujících hor, usměvavých lidí a dobrého jídla. Oblast největšího italského přírodního jezera je známá svou velmi úrodnou půdou a skvělými podmínkami pro pěstování a výrobu vysoce kvalitního a zdravého olivového oleje a výtečných lehkých italských vín.
Mým velkým hobby je italská kuchyně. V Itálii jsem se zúčastnil kurzu PROFESIONALE PIZZAIOLO a jsem tedy profesionální certifikovaný pizzař.
Teď můžete v televizi sledovat, co všechno umím.
Je to teď mazec a jen co najdu chvilku, napíšu vám o sobě víc.
Můžete mrknout třeba na můj IG Nejsem bábovka.
Jako malý kluk jsem chtěl být indián. Marně by v tom kdokoliv hledal souvislost s focením, takže vám řeknu pravdu místo vymýšlení příběhu o kouzelném indiánském chlapci, který se stal fotografem. Kdysi v roce 2013 mě kousl jedovatý pavouk a já získal superschopnost skrze hledáček vidět a zachytit lidskou radost, lásku, touhu a jiné emoce. Spíchl jsem si tedy dobře padnoucí popruh na foťák a rozhodl se bojovat proti zločinům nevkusu, kýče a špatně aranžovaných póz. Každé ráno vyrážím (po snídani a kávě) ze svého úkrytu a fotím svatby, portréty, lifestyle a produkt a nechávám za sebou šťastné a spokojené obyvatele, kteří se mohou ve svém městě i nadále cítit bezpečně a radostně a tuto radost si mohou připomínat pomocí krásných fotografií.
Jmenuji se Ondřej Štol a pocházím z městečka Světlá nad Sázavou. Jsem kluk z Vysočiny, co našel velkou zálibu ve vaření.
V životě se řídím mottem ,,dělej, co tě baví''. Miluji výzvy a nové věci.
V roce 2022 jsem se přihlásil do soutěže MasterChef Česko, kde se mi podařilo obsadit 4. místo. Od té doby se snažím v oboru gastronomie co nejvíce zdokonalovat, čerpat nové postupy a recepty.
Kurzy vymýšlím tak, že veškeré pokrmy které si uvaříme, tak zvládnete bez obav doma pro své nejbližsí. Chci aby si to každý účastník užil a odcházel domů s příjemným pocitem.
Budu se na Vás těšit.
Ondra
Kdo by chtěl vidět více z mojí práce.
FACEBOOK - Ondřej Štol
INSTAGRAM - ondrejstol_stolda
Kreativní kuchař, který rád proměňuje tradiční pokrmy v moderní jídla.
Trojnásobný vítěz Gastro junior a vítěz prvního ročníku soutěže KU Young Chef. Vojta se věnuje také carvingu, což dokazuje například zlatá medaile z olympiády v Erfurtu 2016 a Lucemburska 2018. Je také Kuchařem roku (2019).
Posledním velkým úspěchem je 4. místo na světovém finále Global Chef challenge v Abu Dhabí. Je také členem národního týmu a bývalý kapitán juniorského národníhiho týmu AKC ČR.
Momentálně na pozici sous-chef v restauraci v michelinském průvodci Výčep korunni.
Jsem pekař tělem i duší, miluji poctivé pekařské řemeslo a proto mě velmi těší dnešní trend, kdy vzniká mnoho řemeslných a butikových pekáren, ale také vzůstající trend poctivého domácího pečení.
Díky mému vzdělání vám můžu popsat procesy, které při pečení ve výrobcích probíhají. To vám pomůže pochopit, proč jsou některé kroky tak důležité, že je nelze vynechat. A také vám tompkmůže odhalit, kde jste dosud mohli dělat chyby a posunout vás dál.
Těším se na vás!
Ahoj, jmenuji se Pavla, miluju hory, zvířata a vánoční čas : ).
Perníčky jsem si občas upekla na Vánoce a ani ve snu mě nenapadlo, že budou jednou mou vášní.
Naplno jsem se jim začala věnovat po úrazu páteře, byl to můj relax, terapie a způsob, jak hlavu odpoutat od bolesti. Je tomu už zhruba 6 let a funguje to krásně.
Mé celé tvoření, včetně kurzů, je založeno na tom, aby to bylo především potěšení, zážitek a radost.
V roce 2019 jsem založila stránku na facebooku PERNÍKY Z HOR a mým motem je, že RADOST JE KOŘENÍM PERNÍKŮ Z HOR : ).
Zároveň se snažím být precizní, originální a to všechno dohromady jsem se rozhodla předávat i na zážitkových kurzech.
Neslibuji kvantitu, kvalitu rozhodně ANO. A moc se těším, až se rozhodnete pro svůj další posun, objevení nového, příjemný relax nebo spojení všeho právě se mnou s mými kurzy. : )
Miro je účastník první série Masterchef Československo.
Kuchařský um jej tak nadchnul, že u vaření zůstal. Praxi získal u kuchařů jako je Marcel Ihnačák, Jan Horký, ... .
Pravidelně můžete Mira vidět v TV Markíza v pořadu Teleráno, kde připravuje inovativní, zdravá i tradiční jídla.